Πολλές φορές θέλουμε να στήσουμε κάποιον διακομιστή (server) ο οποίος θα λειτουργεί ασταμάτητα και θα έχει την δυνατότητα τοποθέτησης πολλών σκληρών δίσκων μέσα στο ίδιο κουτί. Επίσης ο χώρος που θα καταλαμβάνει πρέπει να είναι σε λογικά όρια. Επομένως πρέπει να έχει επαρκή εξαερισμό και σωστή κατανομή θερμότητας σε όλα τα σημεία εντός του κουτιού. Τα μόνα κουτιά που μας παρέχουν όλα τα παραπάνω είναι τα κουτιά τύπου rack 19 ιντσών. Αυτά τα κουτιά τοποθετούνται μέσα σε μια καμπίνα μαζί με τον υπόλοιπο εξοπλισμό όπως switches, routers κλπ.
Αποφάσισα να κατασκευάσω ένα τέτοιο κουτί πιο πολύ για να μάθω να χρησιμοποιώ το google sketchup. Αρχικά σχεδίασα το μοντέλο στο sketchup και μετά το κατασκεύασα με λαμαρίνα γαλβανιζέ πάχους 1mm. Φυσικά θα γινόταν πολύ καλύτερο με αλουμίνιο, αλλά ήθελα να κρατήσω το κόστος όσο το δυνατόν χαμηλότερα.
Το συγκεκριμένο κουτί έχει ύψος 3U ή 5,25'' (13,35cm) και βάθος μισό μέτρο. Μπορεί να χωρέσει συμβατικές μητρικές κάρτες, έξι σκληρούς δίσκους και δύο οδηγούς DVD rom. Αν δεν βάλουμε οδηγούς DVD, τότε μπορούμε να τοποθετήσουμε μέχρι δέκα σκληρούς δίσκους. Στη μέση τοποθετούμε από ένα μέχρι τρεις ανεμιστήρες για να υπάρχει καλύτερη κυκλοφορία του αέρα. Στη διπλανή εικόνα βλέπουμε το μοντέλο του κουτιού που είναι κατασκευασμένο με το sketchup 8.
Για την κατασκευή χρειάστηκα πολλά εργαλεία όπως τρυπάνι πάγκου και χειρός, σέγα, ποτηροτρύπανα, λίμες, φρέζες, κολλητήρι μεγάλο, ψαλίδα λαμαρίνας, πριτσιναδόρο, μέγγενη, γωνιά, χάρακα, παχύμετρο κλπ.
Για τα κομμάτια της λαμαρίνας πάμε σε ένα κατάστημα σιδηρικών με ψαλίδι και στράντζα και του δίνουμε τις διαστάσεις που υπάρχουν στο μοντέλο sketcup. Από εκεί θα πάρουμε 6 στραντζαρισμένα φύλλα. Επίσης του λέμε να μας στραντζάρει και 2m γωνία 2x2 cm πάχους 1mm για να κάνουμε τις ενώσεις και τα στηρίγματα.
Όλα τα υπόλοιπα τα κάνουμε μόνοι μας, βάσει του μοντέλου.
Στον server αυτόν έβαλα μια παλιά μητρική P4 και εγκατέστησα το FreeBSD 8.0 που τρέχει apache - mysql - php για web server μαζί με mail server και ftp. Το σύστημα λειτουργεί για 2 χρόνια αδιάκοπα και είναι πάντα κρύο.
Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες της κατασκευής από διάφορες οπτικές γωνίες.
(c) 2011 Σταύρος Σ. Φώτογλου (SV6GMP)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου