Παρουσίαση πομπού AM 1KW - SPAM 1000

Πομπός AM 1000 W από την SPAM Electronics Ο πομπός AM SPAM 1000 είναι προσπάθεια μιας ομάδας τεχνικών από την Ελλάδα με πολυετή πείρα...

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Αυτόνομο ρομποτικό όχημα που μιλάει

Κλικ για μεγένθυσηΕδώ σ' αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσω την κατασκευή ενός ρομποτικού οχήματος. Είναι φτιαγμένο από διάφορα παλιά υλικά και κάποια άλλα που μπορούμε να βρούμε εύκολα σ' ένα κατάστημα σιδηρικών. Τα μόνα δισεύρετα είνα τα μοτέρ που τα πήρα από το ebay. Πρόκειται για ένα τρίκυκλο όχημα με δύο αυτόνομα μοτέρ, τα οποία περιστρέφουν τις δύο μπροστινές ρόδες. Ο έλεγχος γίνεται από ένα homemade Arduino. 
Το robot λέγεται Αφροδίτη και της έδωσα αυτό το όνομα λόγω της φωνής που έχει. Το όχημα μιλάει στα ελληνικά και τις λέξεις τις ηχογράφησα από εδώ και η φωνή ανήκει στην Αφροδίτη.

Για την ομιλία χρησιμοποίησα ακόμη ένα Arduino με μια κάρτα SD όπου εκεί έχουν αποθηκευτεί οι λέξεις. Εδώ χρησιμοποίησα τις βιβλιοθήκες SD και TMRPCM. Οι δύο κάρτες επικοινωνούν με software σειριακή θύρα.

  
Παρουσίαση και λειτουργία

Αν μπροστά προσθέσουμε 3 ζεύγη υπέρυθρους αισθητήρες (είναι led μαζί με phototransistor), τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το όχημα σαν line follower car. Πάνω σε άσπρο χαρτόνι κολλάμε μαύρη μονωτική ταινία ώστε να φτιάξουμε την ρομποτόπιστα.


  
Λειτουργία Line Follower

Το άρθο θα ενημερωθεί με τα σχέδια και τον κώδικα της Αφροδίτης.


(c)2015 Σταύρος Σ. Φώτογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: