Παρουσίαση πομπού AM 1KW - SPAM 1000

Πομπός AM 1000 W από την SPAM Electronics Ο πομπός AM SPAM 1000 είναι προσπάθεια μιας ομάδας τεχνικών από την Ελλάδα με πολυετή πείρα...

Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

DIY SONOFF με το ESP8266

Δημοσιεύω την κατασκευή ενός διακόπτη τύπου SONOFF με το ESP8266. Το βασικό πλεονέκτημα έναντι των διακοπτών SONOFF του εμπορίου, είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει και σε διάταξη Aller Retour ενώ στον τοίχο παραμένουν οι μηχανικοί διακόπτες για χειροκίνητη λειτουργία.

Αν στην υφιστάμενη εγκατάσταση υπήρχε απλός διακόπτης, τότε αυτός πρέπει να αντικατασταθεί με Aller Retour ώστε να γίνεται ο χειρισμός είτε χειροκίνητα είτε από το ηλεκτρονικό κύκλωμα. Αν υπήρχε ήδη διάταξη Aller Retour τότε ο ένας (κοντά στο κύκλωμα) πρέπει να αντικατασταθεί από ενδιάμεσο. 
Το κύκλωμα καταλαβαίνει αν υπάρχει ροή ρεύματος και όταν το φως ανάψει χειροκίνητα, ο χρήστης βλέπει την κατάσταση 'Αναμμένο'.
Ο χειρισμός γίνεται από HTTP εφόσον στο ESP8266 λειτουργεί Web Server ή μέσα από MQTT broker με χρήση γραφικού περιβάλλοντος όπως το Node Red ή με εφαρμογή Android.
Το λογισμικό είναι γραμμένο κατά ένα μέρος σε C++ (wiring) και το υπόλοιπο σε HTML, JavaScript, JQuery και CSS. Χρησιμοποίησα το IDE VS Code και το PlatformIO. Υπάρχει η δυνατότητα αυτόματης αναβάθμισης μέσω διαδικτύου και του firmware αλλά και των σελίδων HTML, CSS κλπ.
Το σύστημα κρατάει αρχείο καταγραφής Log και επίσης το παρουσιάζει με διαγράμματα.
Όλες οι οδηγίες κατασκευής βρίσκονται στο Github.

Δεν υπάρχουν σχόλια: