Παρουσίαση πομπού AM 1KW - SPAM 1000

Πομπός AM 1000 W από την SPAM Electronics Ο πομπός AM SPAM 1000 είναι προσπάθεια μιας ομάδας τεχνικών από την Ελλάδα με πολυετή πείρα...

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

P.L.C. με χρήση Arduino - Χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων

Τα P.L.C.s είναι γνωστά στον χώρο των ηλεκτρολόγων και της βιομηχανίας. Είναι συσκευές ελεγχόμενες από μικροελεγκτή, οι οποίες έχουν κάποιο αριθμό εισόδων και εξόδων. Ως σκοπό έχουν την κατασκευή απλών ή πολύπλοκων συστημάτων αυτοματισμού τα οποία αν κατασκευάζονταν με κλασικά ηλεκτρολογικά ή ηλεκτρονικά εξαρτήματα θα ήταν τεράστια σε μέγεθος, θα κατανάλωναν μεγάλη ισχύ και οι χρόνοι απόκρισης δεν θα ήταν εγγυημένοι.
Για τον προγραμματισμό τους υπάρχουν γλώσσες όπως η γλώσσα Ladder. Στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη γλώσσα μοιάζει περισσότερο με ηλεκτρολογικό κύκλωμα παρά με γλώσσα προγραμματισμού. Αυτό έχει εξήγηση, διότι ο κλάδος στον οποίο απευθύνονται τα PLC είναι οι ηλεκτρολόγοι ή οι μηχανικοί παραγωγής, οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με αυτόν τον τρόπο αναπαράστασης. Ο σχεδιασμός του κυκλώματος - προγράμματος γίνεται σε υπολογιστή με ειδικά εργαλεία και στη συνέχεια μπορεί να γίνει και προσομοίωση της λειτουργίας. Αν όλα πάνε καλά, κατεβάζουμε το πρόγραμμα στο P.L.C. και το βάζουμε σε λειτουργία.

Επειδή τα εμπορικά P.L.C.s έχουν αρκετά μεγάλο κόστος, μπορούμε να κατασκευάσουμε το δικό μας, με την χρήση Arduino, φτιάχνοντας ή αγοράζοντας το κατάλληλο shield.
Εδώ θα σας παρουσιάσω την κατασκευή ενός P.L.C. με χρήση του Arduino Uno. Επίσης υπάρχουν τα σχέδια για ένα χειροποίητο shield. Για να γράψουμε σε γλώσσα Ladder, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την βιβλιοθήκη   plcLib του Walter Ditch.
Για την δοκιμή του κώδικα υλοποιήσαμε μια μακέτα ενός parking αυτοκινήτων. Ο προγραμματισμός έγινε με 3 διαφορετικούς τρόπους:

  • Λογική Ladder
  • Γλώσσα Wiring
  • Προγραμματισμός με blocks



Παρουσίαση και λειτουργία του Parking


Κατεβάστε το πλήρες άρθρο με τα σχέδια, περιγραφή και κώδικα σε μορφή pdf από εδώ.
Κατεβάστε τον κώδικα Ladder για Arduino από εδώ.
Κατεβάστε τον κώδικα σε Wiring από εδώ.


(c) 2016 Σταύρος Σ. Φώτογλου (SV6GMP)



Δεν υπάρχουν σχόλια: