Παρουσίαση πομπού AM 1KW - SPAM 1000

Πομπός AM 1000 W από την SPAM Electronics Ο πομπός AM SPAM 1000 είναι προσπάθεια μιας ομάδας τεχνικών από την Ελλάδα με πολυετή πείρα...

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Κατασκευή μικροδορυφόρου (CanSat 2018)

 

Στο σχολείο μας, το 1ο ΕΠΑ.Λ. Πρέβεζας, μαζί με τους μαθητές της Β τάξης του τμήματος πληροφορικής, κατασκευάσαμε ένα μικροδορυφόρο στα πλαίσια του διαγωνισμού διαστημικής CanSat in Greece 2018. Η ομάδας διακρίθηκε στη 3η θέση. 

Οι μαθητές κατασκεύασαν τον μικροδορυφόρο εκ' του μηδενός με custom πλακέτα Arduino ώστε να χωράει στο μικρό μέγεθος του δορυφόρου. Γνώρισαν την χαρά της δημιουργίας και έγραψαν κώδικα για το Arduino και κατασκεύασαν το GUI για την πλοήγηση του δορυφορικού οχήματος.

 Ο δορυφόρος είναι ένα ρομποτικό όχημα με πληθώρα αισθητήρων όπως αισθητήρας θερμοκρασίας, υγρασίας, ατμοσφαιρικής πίεσης, γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρα, GPS, φωτογραφική μηχανή. 

Διαθέτει κάρτα SD για αποθήκευση όλων των δεδομένων πτήσης.

Επικοινωνεί με τον σταθμό εδάφους μέσω συστήματος τηλεμετρίας στη μπάντα UHF και στέλνει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Ο δορυφόρος έχει μέγεθος ενός κουτιού αναψυκτικού και εκτοξεύεται με την βοήθεια πυραύλου σε υψόμετρο 1Km. Όταν απελευθερωθεί επιστρέφει στη γη ανοίγοντας ένα αλεξίπτωτο. Κατά την πτώση στέλνει διάφορες πληροφορίες μέσω του συστήματος τηλεμετρίας. Όταν προσεδαφιστεί ανοίγει το εξωτερικό κέλυφος και αναπτύσσεται το όχημα. Μέσω του συστήματος τηλεμετρίας ο χειριστής πλοηγεί το όχημα και δέχεται διάφορες μετρήσεις και εικόνες της περιοχής.

Δείτε εδώ την τελική αναφορά σχεδίου.

Για τον πλήρη κατασκευαστικό φάκελο του έργου και τον πηγαίο κώδικα επισκεφθείτε το αποθετήριο στο Github.


Δεν υπάρχουν σχόλια: